Biografie Oana Lianu - Muzica Populara

Biografie

Cariera artistică

Supranumita Ciocarlia in muzica populara, Oana Lianu are o voce cu inflexiuni timbrale unice, acoperind peste 3 octave. Repertoriul artistei cuprinde genuri muzicale precum: jazz-café, musical, sansonete, cantonete, folclor, colinde, etc. Asocierea unica a vocii cu naiul creeaza un duo formidabil, intregit de celelalte instrumente pe care Oana le stapaneste cu maiestrie: pianul, fluierul, cavalul, ocarina, tilinca, dramba, cimpoiul.

Muzica a facut mereu parte din viata Oanei Lianu. La 6 ani a inceput studiul pianului, la 13 ani a descoperit naiul, iar la 15 ani, tatal ei, Ion Lianu, cercetator etnolog si profesor, a initiat-o in arta altor instrumete populare de suflat. Talentul Oanei a fost evident mereu, compozitorul Valentin Timaru a considerat-o un geniu al naiului, iar compozitorul Tudor Jarda a afirmat “naiul Oanei vibreaza atingand culmile perfectiunii”.

De-a lungul carierei spectacolele Oanei au fost la fel de diverse ca si stilurile muzicale pe care le abordeaza cu lejeritate, de la concerte de jazz-cafe si muzica clasica, la participari in cadrul festivalurilor de folclor si muzica populara, atat in strainatate cat si in tara, in calitate de muzician si jurat.

In plus, Oana Lianu a fost si realizator si moderator de emisiuni folclorice, timp de 2 ani. 

Artista are 5 albume proprii, de jazz-cafe, folclor, muzica clasica si colinde.

Cariera universitară

Oana Lianu este Doctor in muzica al Academiei de Muzica George Dima din Cluj-Napoca la 29 de ani, academie pe care a si absolvit-o de altfel. Teza sa de doctorat, cu titlul Naiul intre traditie si modernitate, a primit distinctia Summa Cum Laude. In 2007 a preluat Ansamblul folcloric al Facultatii de Muzica din Oradea, devenind prima femeie dirijor al unei orchestre populare studentesti.

Oana Lianu face parte din categoria restransa a artistilor care imbina in mod exceptional cariera universitara cu cea artistica. Prin prisma experientei cumulate ca artist si academician, Oana Lianu preda urmatoarele discipline: Folclor muzical, Ansamblu folcloric, Jazz-Muzica usoara, Teoria instrumentelor, Organologie, Sisteme de educatie muzicala, Notiuni de cercetare si tehnoredactare stiintifica. In plus, pregateste studenti in cadrul Modulului de Folclor al Facultatii de Arte din Oradea, care obtin numeroase premii la festivalurile judetene si nationale de muzica populara si promoveaza zestrea culturala romaneasca.

In prezent Oana Lianu detine titulatura de Conferentiar Universitar Doctor in Muzica, in cadrul Facultatii de Arte a Universitatii din Oradea.

Cele 3 carti, Naiul intre traditie si modernitate, Metoda pentru insusirea naiului si Curs de folclor muzical, alaturi de alte publicatii si articole sunt printre cele mai valoroase materiale din literatura muzicala de specialitate la nivel mondial.

 

Aprecieri